Windbuks kopen. Maar welke kies je en wat zegt de wet?

Schieten met een windbuks blijft een leuke bezigheid. Of misschien lijkt het u een leuke bezigheid, wilt u ermee beginnen en bent u van plan om een windbuks te kopen. Maar weet u nog niet zo goed welke u dan moet hebben. Welke soorten zijn er eigenlijk? Zo’n windbuks – ook wel luchtbuks genoemd – is wel een wapen. In dit artikel lees je er meer over.

Windbuks, luchtbuks of pompbuks

Een windbuks wordt ook wel luchtbuks genoemd. Of luchtdrukgeweer. Maar ook noemen sommige mensen het een pompbuks. Maar daar zit nog wel verschil in. Een pompbuks – de naam zegt het al een beetje – wordt er door het pompen een bepaalde hoeveelheid druk geproduceerd. Die druk bepaalt de kracht van het schot.

Windbuksen / luchtbuksen worden voortgestuwd met perslucht of CO2, dankzij een knikloop, onder- of zijspanner. We onderscheiden 2 soorten luchtbuks systemen:

  • Veerdruksysteem
  • Gasdruksysteem

Veerdruksysteem

Bij een veerdruksysteem wordt de luchtdruk opgebouwd in de buks opgebouwd door een zogeheten zuiger. Vervolgens duwt een veer met hoge snelheid de luchtdruk naar voren in een cilinder. Aan het uiteinde van die cilinder bevindt zich een kleine ronding dat uitmondt in de loop van het wapen. Met spierkracht wordt deze veer op spanning gebracht.

Gasdruksysteem

Dit tweede systeem werkt op gasdruk. Wind- of luchtbuksen met een gasdruksysteem zijn er met een vast of afneembaar gasreservoir (met perslucht of CO2 onder hoge druk). Dit reservoir bevindt zich in het wapen. Ook zijn er wapens waarbij de gasdruk voor elk schot afzonderlijk door u als schutter wordt opgebouwd. En tot slot zijn er windbuksen te verkrijgen met een spanhendel aan de zijkant. Daarmee bouwt u de druk in één slag op. Op die manier werken pompbuksen ook, dus vandaar vaak de verwarring.

Wanneer u bij dit gasdruksysteem de trekker overhaalt, opent het ventiel en wordt er een afgepaste hoeveelheid gas vrijgelaten. Dit zorgt voor amper terugslag.

Op welke afstand wilt u gaan schieten?

Op de vraag welke windbuks u zou kunnen aanschaffen is het ook goed om te kijken naar de afstand waarop u wilt schieten. Is dat met name een korte afstand tot 30 meter? Dan is een buks van 7.5 tot 16 Joule een prima geweer voor u. De kracht van een luchtbuks wordt uitgedrukt namelijk uitgedrukt in Joule. Bent u van plan om van een grotere afstand te schieten, tot 100 meter of zelfs verder? In dat geval is een buks van minimaal 40 Joule het wapen dat u nodig heeft. Wel moeten we erbij zeggen dat harder niet altijd beter is. Meer Joule zorgt er niet altijd voor dat u beter of preciezer schiet.

Laat u adviseren over windbuksen

Het is altijd goed om u even uitgebreid te laten adviseren welke windbuks het beste voor u is. Ook wat betreft kogels. Het schieten met een buks is overigens gewoon legaal, mits u 18 jaar of ouder bent, u op eigen terrein of een schietbaan het gebruikt en uiteraard niet op mensen of dieren schiet.

Author: admin

Share This Post On