Was Oostenrijk de ommekeer voor Red Bull Racing?

Nadat Max Verstappen en Red Bull een week eerder op het Franse Paul Ricard op ruim 34 seconde achter de winnaar eindigde gingen ze met weinig vertrouwen naar de thuis Grand Prix van Red Bull op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Hoewel Verstappen in 2018 deze race won, werd het niet voor mogelijk gehouden om dit in 2019 te herhalen. In 2018 waren ze ook afhankelijk van externe factoren, als beide Mercedessen niet waren uitgevallen had Verstappen de race waarschijnlijk nooit gewonnen. Aangezien de coureurs op de Red Bull Ring het meeste volgas moeten gaan in vergelijking met de andere circuits had Red Bull weinig hoop op een goed resultaat, de Honda motor is nou eenmaal nog niet op het niveau als de Ferrari, Mercedes en waarschijnlijk ook de Renault motoren.

Bij de vrije trainingen zaten ze er dichtbij

Red Bull had voor deze Grand Prix enkele chassis updates meegenomen, ze hoopte hiermee de balans en de downforce van de auto te verbeteren. Tijdens de eerste vrije training eindigde Verstappen als vijfde op 4 tienden en Gasly zesde op 5 tienden. De tweede vrije training was een opvallende, de wind kwam flink opspelen en toen iedereen aan de racesimulatie wou beginnen verloor Verstappen zijn auto en belandde in de muur. Nadat de auto van Verstappen was weggehaald overkwam Bottas hetzelfde, toen zijn auto was weggehaald verloor Vettel de controle over zijn Ferrari maar hij had nog geluk dat hij de muur net niet raakte. Deze crash was heel vervelend voor Verstappen omdat hij daarom geen racesimulatie kon doen, dit is heel belangrijk om te weten waar je tegenover de andere teams staat en om de auto beter af te stellen. Nadat de monteurs van Red Bull de nacht hadden doorgewerkt om de auto te repareren eindigde Verstappen tijdens de derde vrije trainingen op P5, hij was het hele weekend tevreden over hoe de balans van de auto aanvoelde.

Opvallend goede kwalificatie van Verstappen

Ondanks het goede gevoel van Verstappen eindigde hij altijd nog op minimaal 4 tienden van de snelste tijdens de vrije trainingen, niet heel bemoedigend voor de kwalificatie waar de concurrenten hun motoren vol open zetten. Het ging echter best goed, Verstappen was de snelste in Q1 met een voorsprong van 11 duizendste op Hamilton. In Q2 worden de motoren verder opengedraaid en hier eindigde hij als vierde met een achterstand van 5 tienden. In de derde en laatste kwalificatieronde eindigde max uiteindelijk knap op P3, 4 tienden achter de Ferrari en dit hadden ze vooraf niet gedacht. Omdat Hamilton een gridstraf kreeg van 2 plekken steeg Verstappen zelfs naar P2, de eerste keer dat hij op de eerste startrij staat in 2019.

Geweldige comeback van Verstappen

De start was er eentje om snel te vergeten voor Verstappen, zijn auto schoot in de Anti-Stall en hij zakte gelijk terug naar de 7e plaats, hij lag zelfs even 8e maar hij haalde zijn teamgenoot Gasly al snel weer in. Op de eerste set banden haalde hij ook Norris en Raikkonen en lag al snel op P5, Verstappen reed lang door op zijn medium banden terwijl iedereen al eerder overging op nieuwe harde banden. Doordat Hamilton een nieuwe voorvleugel moest krijgen kwam Verstappen na zijn pitstop als 4e op de baan terug, toen kwamen hij en zijn auto echt tot leven. Mede doordat hij ongeveer 10 ronden na zijn concurrenten overging op de harde banden waar deze in een veel betere staat. Verstappen begon een race pace te rijden die niemand kon evenaren. Hij reed een achterstand van meerdere seconden op Vettel snel dicht en haalde hem in, een paar ronden later werd Bottas het volgende slachtoffer en zo lag Verstappen ineens tweede. De voorsprong van Leclerc op Verstappen was vijf seconden en niemand dacht dat het mogelijk was dat Verstappen deze nog zou dichtrijden. Echter begon Verstappen toen nog een tandje harder te rijden en op 5 ronden voor het einde zat hij pal achter Leclerc. Na eerdere pogingen haalde hij 3 ronden voor het einde uiteindelijk Leclerc in, Leclerc kon hem niet terugpakken en Verstappen reed in de resterende 2 ronden bijna 3 seconden weg en pakte hiermee zijn zesde Grand Prix overwinning. Tijdens de inhaalpoging kwamen ze nog wel tot aanraking waardoor er werd onderzocht of één van de coureurs een penalty moest krijgen, uiteindelijk stempelde ze het af als een ‘racing incident’ en waren er geen gevolgen voor beide coureurs. De nieuwe updates van Red Bull lijken te werken en ook de Honda motor deed goed zijn werk, na Monaco is dit de tweede Grand Prix waar ze echt mee konden doen, dit is bemoedigend voor de rest van het seizoen. Lees meer over Max Verstappen op GPToday.net

Author: admin

Share This Post On