Wandelschoenen

Wandelen is een fijne activiteit om te ontspannen en tegelijkertijd sportief bezig te zijn. Het mag dan ook vanzelfsprekend zijn dat je hierbij goed materiaal gebruikt. De belangrijkste hiervan zijn de schoenen waar je op loopt. Speciale wandelschoenen zijn een must bij het lopen van lange afstanden en helemaal als je loopt op onverhard terrein. Kies daarom je schoenen zorgvuldig uit. Wandelschoenen zijn te vinden in allerlei verschillende merken, modellen en soorten.

Eerdere ervaringen

Misschien heb je al eens eerder wandelschoenen gehad. Reflecteer dan goed terug op je ervaringen met deze schoenen. De juiste schoen kan veel klachten voorkomen. Kijk daarom eens goed na hoe je wandelingen zijn verlopen met je oude schoenen. Hoe was het materiaal? Paste de schoenen bij het terrein? Was de pasvorm goed? Dit zijn allemaal vragen die goed van pas kunnen komen bij het kopen van nieuwe schoenen. Zo kun je deze dingen voorkomen bij het kopen van nieuwe wandelschoenen.

Klachten bij wandelen

Er kunnen veel klachten ontstaan bij lopen op de verkeerde schoenen. Hieronder zullen de belangrijkste worden toegelicht. Het bekendste probleem zijn natuurlijk de blaren. Een blaar is een ophoping van vocht onder de opperhuid. Een blaar is een beschermende reactie van het lichaam, de blaar beschermt je onderliggende weefsel. Druk of wrijving door te krappe schoenen en vochtige schoenen zijn de belangrijkste oorzaken voor het krijgen van blaren. Bij het dragen van de kleine schoenen kun je ook snel last krijgen van blauwe teennagels. Dit komt doordat er kleine bloeduitstortingen ontstaan door elke keer tegen de voorkant van de schoen te komen. In het ergste geval kan de nagel er af vallen, erg vervelend als je op reis bent!

Een andere bekende klacht is het krijgen van een hielspoor. Dit komt door overbelasting van de peesplaat onder de voet. Deze kan na loop van tijd gaan ontsteken en zul je continu pijn ervaren tijdens het lopen. Genezing kan lang duren als er te lang wordt doorgelopen met de klacht. Een goed passende schoen kan deze kwaal voorkomen. Likdoorns zijn ook bekend bij wandelaars. Dit is een binnen groeiende eeltplek. Deze kan komen door extreme druk, een schoen die niet goed past kan dus de oorzaak zijn van een likdoorn. Nu zal wel duidelijk zijn waarom goede wandelschoenen van essentieel belang zijn.

Wandelsokken

Goed sokken zijn erg belangrijk in combinatie met wandelschoenen. Ademende sokken kunnen helpen bij het overmatig transpireren. Overmatig transpireren kan leiden tot te veel vocht waardoor je blaren kunt krijgen. Let bij het kopen van ademende sokken op het percentage polypropyleen. Hoe meer polypropyleen hoe beter de sok ademt.

Loop je wandelschoenen in

Het is erg belangrijk je schoenen in te lopen voordat je een lange tocht gaat maken. Schoenen gaan naar loop van tijd naar je voeten staan. Dit is erg fijn omdat je schoen dan aangepast is op je voeten. Het kan even duren voordat deze zijn aangepast dus moet je de tijd nemen deze in te lopen. Doe je dit niet dan kun je last krijgen van spierpijn , bijvoorbeeld rondom je schenen, waardoor je verkeerd gaan lopen en je houding verslechtert.

Author: admin

Share This Post On