Waarom trampoline ook een sport kan zijn

Sporten, het is een erg breed begrip en de meningen verschillen er nogal over. Wanneer is iets namelijk een sport? Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zeggen dat dammen, turnen of vissen geen sport is, maar zo is sportvissen, als deze meegerekend wordt, wel na voetbal de allergrootste sport in Nederland. Waar ligt nou de grens wanneer iets een sport is? Laten we hiervoor naar de definitie in de Dikke van Dale kijken: ‘’allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht worden vereist.’’ Dit is erg breed, dus zou bijvoorbeeld sportvissen inderdaad onder sport vallen, maar zou bijvoorbeeld het springen op een Salta trampoline ook als een sport beschouwd kunnen worden.  

De kenmerken van sporten 

Om een betere conclusie te geven waarom trampoline ook een sport kan zijn, kan ook gekeken worden naar de kenmerken van sporten. Kenmerken van sporten zijn namelijk dat je door middel van een mentale of fysieke activiteit een doel wilt behalen, er vaak publiek aanwezig is en dat het mogelijk is om er een competitie aspect aan toe te voegen. Deze drie onderdelen gaan op voor trampoline springen en om deze reden is het dan ook goed uit te leggen dat trampolinespringen als een sport beschouwd kan worden.  

Beginnen met trampolinespringen 

Om de sport dan ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren zijn er een aantal dingen erg belangrijk. Allereerst natuurlijk de trampoline op zich, deze is bijvoorbeeld te koop bij een trampoline winkel. Als de trampoline beschikbaar is, is het belangrijk om ook op een manier een verbetering te willen behalen. Als je namelijk niet weet hoe je het doet en geen feedback krijgt, zul je nooit verbetering zien, deze hopelijk verbetering is dan ook vaak een kenmerk van een sport. Om dit te behalen kun je gecoacht worden of je eigen coach zijn. De coach moet de feedback geven het het beter zou kunnen en als je je eigen coach bent, zul je bijvoorbeeld je sprongen moeten filmen om jezelf van feedback te voorzien.  

Author: admin

Share This Post On