Waarom je sporten en eten goed moet combineren

Het is een wisselwerking, sporten en goed eten. Om er gezond uit te zien en om je gezond te voelen op zowel de korte als de lange termijn, is het belangrijk dat je voeding en beweging met elkaar in balans zijn. Asl het gaat om het uiterlijk wordt bijvoorbeeld 40% van je uiterlijk maar bepaald door de mate waarin je sport, de andere 60% wordt beïnvloed door je voedingspatroon. Als iemand een van de twee onderdelen bijvoorbeeld wil overcompenseren, dan gaat het verkeerd. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat je naar kliniek voor eetstoornissen moet of dat je tegen erg veel en ernstige blessures aan zult lopen.  

Het ideaalbeeld 

Om resultaat te zien en te voelen, draait alles om een balans. Als je bijvoorbeeld een duidelijke sixpack wilt, is het belangrijk dat je lichaamsvet omlaag gaat. Dit kan door goed te trainen en door goed op je voeding te letten. Iedereen heeft namelijk lichaamsvet en als je teveel lichaamsvet hebt, dan zal je sixpack als het ware verstopt worden. Als je je lichaamsvet dus niet omlaag brengt, zul je nooit in staat zijn echt ee sixpack te kunnen zien. Dit lichaamsvet gaat omlaag door lichaamsvet te verbranden. Het verbranden van lichaamsvet kan op de volgende twee manieren. 

De eerste manier 

De eerste manier is om minder calorieën te eten dan dat je verbrandt. Op deze manier zal je lichaam haar vetreserves moeten aanspreken om aan de rest van de energie te komen. Op deze manier wordt er dus vet verbrand door minder te eten. Erg belangrijk hierbij is het wel om ervoor te zorgen dat je lichaam nog wel voldoende voeding binnenkrijgt en denk hierbij vooral aan de eiwitten. Als je deze namelijk niet binnenkrijgt, dan zal je lichaam naast vet ook je spieren gaan verbranden. Door eiwitten binnen te krijgen, zullen je spieren ook weer aangemaakt worden. Op deze manier ‘’bescherm’’ je je spieren tegen de afbraak.  

De tweede manier 

De tweede manier is door veel te bewegen. Als je veel beweegt dan zal je lichaam namelijk extra vet verbranden, mits je niet extra zult eten omdat je dat ‘’verdiend’’ hebt na je workout. Bij bewegen valt het echter vaak tegen hoeveel calorieën er daadwerkelijk verbrand worden, dus bewegen op zich zal vaak dus niet echt werken. Optimaal is dus een balans waarbij er een licht calorietekort is, maar ook voldoende wordt bewogen. Dan zul je naast het verlagen van je vetpercentage ook je spieren kunnen trainen waardoor ze steeds beter zichtbaar worden.  

Maar pas op! 

Dit is allemaal met een doel om het ideaalbeeld van een sixpack te behalen, maar voor veel mensen is dit niet de realiteit. Om dit toch te behalen zijn er bijvoorbeeld mensen die een eetstoornis zullen ontwikkelen omdat ze zichzelf voortdurend te dik worden. Dit is natuurlijk verre van de bedoeling en daarom gaat het wederom om de balans. Als dit niet lukt is het ten zeerste aan te raden contact op te nemen met kliniek breda of een kliniek bij jou in de buurt. Ook als je graag wilt aankomen is de balans belangrijk. Het kan namelijk lastig zijn om veel te eten, maar als je hebt gesport kan er een hongergevoel vrijkomen waardoor je meer zult gaan eten en aan kunt komen, in zowel vet- als spiermassa. In welke context dan ook, gaat het dus altijd om de balans tussen sporten en goede voeding.  

Author: admin

Share This Post On