Hoe verwerk je een overlijden?

Vroeg of laat krijgen we allemaal helaas te maken met een overlijden van een dierbaar persoon. Een heftige gebeurtenis zoals een overlijden kan een behoorlijke invloed hebben. Vooral mentaal maar door  stress en verdriet ook lichamelijk. Om de invloed op je lichaam zoveel mogelijk te beperken, is het verstandig om een grote tegenslag op de “juiste” manier te verwerken. Met de “juiste” manier wordt met name bedoeld dat het verdriet niet wordt weggedrukt. Dit zorgt er namelijk voor dat het op een later moment alsnog in de vorm van klachten naar voren komt. Ook kunnen de klachten soms langer aanhouden dan wanneer het verdriet goed wordt verwerkt na de gebeurtenis.

Goed verwerken is belangrijk, maar hoe die je dat eigenlijk? Dat is niet altijd bij iedereen duidelijk. In dit artikel kan je lezen welke zaken kunnen helpen bij de verwerking.

 

Lucht je hart

 

Het praten over de gebeurtenis, je verdriet en de toekomst kan veel opluchting geven. Dit kan overdreven lijken maar het is uit diverse wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat praten kan zorgen voor opluchting. Niet alleen bij heftige gebeurtenissen maar ook bij kleine tegenslagen. Helaas gebeurd praten over verdriet vaak te weinig. Met name mannen hebben hier in verhouding vaak moeite mee.

Probeer toch eens met een persoon die je vertrouwd en goed mee kan praten, een goed gesprek te hebben. Vertel bijvoorbeeld wat er gebeurd is, wat de effecten op je zijn en hoe je het wil gaan verwerken. Ook kan het goed zijn om alle gebeurtenissen in je hoofd nog een keer op chronologische volgorde te laten passeren. Bijvoorbeeld in bed waarbij niemand je ziet en geen afleiding is.

 

Bezoek eens een coach

 

Mocht je niet echt iemand hebben waar je goed mee kan praten, dan kan een coach een handige oplossing zijn. Dit is iemand met kennis van rouwverwerking en het voeren van goede gesprekken. Het bezoeken van een coach kan een drempel zijn maar gebeurd tegenwoordig steeds meer. Vaak is één of enkele bezoeken al voldoende voor een stukje opluchting en handige tips voor het verdere proces.

 

Ga de natuur in

 

Uit andere onderzoeken is gebleken dat de natuur stress verlagend kan werken. Daarom kan het verstandig zijn om meerdere keren per week te gaan wandelen of fietsen in de natuur. Ook varen of kanoën kan leuk zijn. Een extra voordeel is dat dit voor rustige momenten zorgt waarop je even goed kan nadenken of kan praten met iemand.

Een derde voordeel is de beweging. Ook sporten is namelijk stress verlagend. Een fanatieke sport kan leuk zijn om even af te reageren. Maar ook rustige beweging zoals wandelen en fietsen kan al zeker positief bijdragen aan je mentale (en fysieke) gezondheid.

 

Een assieraad kan steun bieden

 

Het dragen van een assieraad kan ook een manier zijn om een stukje steun te ervaren. Dit zijn sieraden zoals een hangertje of ring waar een heel klein beetje as aan kan worden toegevoegd. Hierdoor is de overledene gevoelsmatig toch altijd “dichtbij”. Dit kan fijn zijn tijdens het rouwproces maar ook tijdens spannende momenten zoals een presentatie.

 

Creëer een fysieke gedenkplek

 

Vaak is het een heel vervelend gevoel dat er geen plek meer is waar je dicht bij de overledene kunt zijn. Om dit gevoelsmatig een klein beetje op te lossen, kan een fysieke gedenkplek worden gemaakt. Bijvoorbeeld in het eigen huis. De basis kan bijvoorbeeld een gedenkbeeldje zijn. Dit is een beeldje waar een beetje as of een haarlokje aan kan worden toegevoegd. Rond het asbeeldje worden vaak persoonlijke spullen gelegd zoals een bril, horloge, trouwring of haarbandje.  Ook kan een bloem of kaarsje geschikt zijn.

Allerlei soorten gedenkbeeldjes zijn te vinden via de volgende link: asbeeldjes te koop.

Author: admin

Share This Post On