Als fanatieke hardloper ben je heel erg snel geneigd om te veel hooi op je vork te nemen. Vooral wanneer het lopen lekker gaat lekker en je conditie met de week vooruit gaat. Tel daar nog eens een mooie vrije zomeravond bij op en je gaat graag er op uit om een rondje te lopen. Helaas is dat extra rondje of die extra kilometer al snel een rondje of kilometer té veel en heb loop je tegen een blessure aan door overbelasting. Helaas is mij dit ook al enkele keren overkomen. Maar wat doe je dan?
Hou je aan het plan!
Iedere hardloper zal je direct wijzen op het feit dat je volgens een schema moet lopen en je hier ook gedisciplineerd aan dient te houden. Zo hou je in de hand hoeveel je loopt en voorkom je de meeste blessures. Vooral wanneer je een schema hebt dat door een trainer of door een sportfysiotherapeut is opgesteld en waar nodig wordt aangepast. Heb je die luxe niet begin dan vooral niet te ambitieus en ga per week maar een klein stukje verder lopen. Zo doende went je lichaam en je gewrichten rustig aan deze inspanning.
Zorg voor goede materialen en een warming up
Ga nooit koud op pad. Doe een goede warming up. En zorg tevens voor de juiste schoenen en kleding. Dit voorkomt vervelende blessures en andere ongemakken.
En toch gaat het mis
Soms gaat het ondanks je goede voorbereiding en materiaal mis. Belangrijk is om in dat geval naar je lichaam te luisteren en hulp te vragen wanneer je er niet uit komt. Een fysio kan je goed helpen bij oefeningen om te herstellen en een aanpassing aan je schema of warming up kan hij of zij je ook goed bij helpen. Controleer tevens je schoenen. Verkeer schoeisel – ongeacht of het nieuw of oude schoenen zijn – kunnen klachten aan je voeten, benen, heupen en rug veroorzaken. Met name wanneer je langere tijd op een harde ondergrond sport. Een podotherapeut kan je adviseren over het juiste materiaal en een schoen advies geven. Bij eventuele afwijkingen kunnen schoenen aangepast worden door gebruik te maken van een orthopedische steunzolen.
Recente reacties